Qantas gaat voor $ 200-tech gedreven besparing amid $ 2.8b verlies

Qantas verwacht een besparing voordeel van AU $ 200 miljoen te zien aan het eind van FY15, met de verbetering van de efficiëntie door de inzet van nieuwe technologie.

nationale luchtvaartmaatschappij van Australië is van plan om kostenbesparingen te zien door de uitrol van nieuwe technologie in het komende boekjaar, in de vorm van een “next-generation” check-in systeem, een single-point te kopen model, applicatie rationalisatie, een supply chain / terminal verbetering van het programma, en de uitrol van Jetstar’s B787 vloot.

Een dergelijke besparing zou make-up voor minder dan de helft van de AU $ 428 miljoen die het bedrijf uitgekeerd in FY14 voor ontslag, herstructurering en andere transformatie kosten, met inbegrip van de vermindering van het management en niet-operationele rollen.

Qantas, die vrijgegeven haar jaarlijkse financiële resultaten (PDF) heeft vandaag, ook gemeld herstructurering van de vloot kosten van AU $ 394.000.000, met inbegrip van de bijzondere waardevermindering van de vliegtuigen, samen met de bijbehorende vaste activa, apparatuur en uitrusting en andere kosten, volgende strategische wijzigingen in het netwerk en versnelde vloot pensioneringen.

In alle, de luchtvaartmaatschappij rapporteerde een statutair verlies na belastingen van AU $ 2840000000 voor het boekjaar eindigend in juni, wat neerkomt op meer dan 100 procent daling van de winst na belastingen van het voorgaande jaar van AU $ 2 miljoen.

Ondertussen heeft het bedrijf rapporteerde een onderliggend verlies voor belastingen van AU $ 646.000.000, ook meer dan 100 procent naar beneden van haar FY13 onderliggende winst voor belastingen van AU $ 186.000.000.

Echter, het bedrijf zei dat de AU $ 2000000000 versneld Qantas Transformation programma, aangekondigd in februari, is de kosten blijvend verminderen en het leggen van de fundamenten voor een duurzame groei van de winst.

Volgens Qantas, de transformatie voordelen in het boekjaar eindigend juni 2014 kwam tot AU $ 440.000.000, met inbegrip van AU $ 204.000.000 van de tweede helft van de voordelen van de versnelde Qantas Transformation programma.

Na een uiterst moeilijke periode, zijn we gericht op het creëren van een momentum met onze ommekeer in FY15, “zei Qantas CEO Alan Joyce in een verklaring (PDF).” In februari hebben we een bewuste keuze om te blijven investeren in de belangrijkste initiatieven voor klanten in orde om onze concurrentiepositie te houden, houden onze merken sterk, en onderhouden van een opbrengst premie in een uitdagende markt.

Van de 5.000 banen die Qantas aangekondigd als onderdeel van de transformatie zou snijden, heeft het zijn weg ploegde door 4000, waardoor een verdere 1000 te gaan in het komende boekjaar.

Qantas is gebleken dat het een verdere AU $ 900.000.000 van versnelde transformatie projecten in de uitvoeringsfase, met meer dan AU $ 600.000.000 van de voordelen van deze projecten zullen naar verwachting worden gerealiseerd in FY15.

Naast de ontslagen, de devaluatie van Qantas ‘vloot was een van de belangrijkste oorzaken van het verlies van het jaar, met de luchtvaartmaatschappij International CGU die een afwaardering van AU $ 2600000000.

After Hours, Star Trek: Negen manieren om onze wetenschap ligt dicht bij de science-fiction, After Hours, Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociaal commentaar, mobiliteit; Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte, innovatie; De beste tech uitvindingen van alle tijden dat geavanceerde beschaving

De omvang van de afwaardering is grotendeels te wijten aan de historische kostprijs van vliegtuigen gekocht met een gemiddelde koers van de Australische dollar aan de Amerikaanse dollar van de AU $ 0,68, “het bedrijf vertelde aandeelhouders (PDF).” Deze afwaardering is een non-cash last, erkend in de wettelijke resultaat, zonder contant geld invloed op de activiteiten van de groep of Qantas International. Het is een afwaardering van de boekwaarde van vliegtuigen die Qantas heeft niet de intentie om te verkopen en is van plan te behouden in haar vloot.

De Qantas Group geplande passagiersvloot gemiddelde is nu 7,7 jaar. De voordelen van de vloot van de investeringen, volgens het bedrijf, onder meer verbeterde klanttevredenheid, milieuresultaten, operationele efficiëntie en kostenbesparingen.

Terwijl de luchtvaartmaatschappij rapporteerde een miljardenindustrie statutair verlies, de omzet voor het jaar, op AU $ 15350000000, was slechts iets lager dan gevolg van AU $ 15900000000 van het voorgaande jaar.

Een van de best presterende segmenten van het bedrijf voor het jaar bedroeg de Qantas Loyalty bedrijf, dat het onderliggend resultaat vóór rente en belastingen (EBIT) van AU $ 286.000.000, een stijging van 10 procent ten opzichte van het voorgaande jaar opgenomen. Het bedrijf zag ook een 8 procent stijging van het aantal leden voor het jaar, tot 10,1 miljoen leden.

Nieuwe groei-initiatieven, in de vorm van Qantas Cash en Aquire, al hebben de verwachtingen overtroffen, het bedrijf vertelde investeerders. Slechts 10 maanden na de lancering, is Qantas Cash verstrekken incrementele EBIT voor het bedrijf.

Meer dan 300.000 leden hebben de faciliteit geactiveerd, en bijna AU $ 500.000.000 is op kaarten geladen, waardoor het een van de grootste prepaid producten in Australië.

Echter, de meeste van de andere bedrijven van het bedrijf worstelde een duidelijke winst na belastingen in FY14 te laten zien, met Qantas International melden van een onderliggende EBIT-verlies van AU $ 497.000.000, en de begroting merk Jetstar het opnemen van een onderliggende EBIT-verlies van AU $ 116.000.000.

Ondertussen Qantas Freight rapporteerde een onderliggende EBIT van AU $ 24.000.000, een daling gevolg van AU $ 36.000.000 van het vorige jaar.

Terwijl de luchtvaartmaatschappij werd geraakt door een brandstofkosten stijging van 6 procent ten opzichte van het jaar, het bedrijf is hoopvol dat de intrekking van de carbon tax haar bottom line zal helpen. Met de overheid te bewegen om zijn buitenlands eigendom houding te verzachten voor het bedrijf, zij voornemens is een buitenlandse holding oprichten om toekomstige buitenlandse investeringen mogelijk te maken.

De Qantas Act Sale buitenlandse eigendom beperkingen hebben een langdurige barrière voor deelname Qantas ‘in de industrie consolidatie op ag groepsniveau geweest “, Qantas zei in een verklaring (PDF).” De gedeeltelijke intrekking van 25 procent en 35 procent buitenlandse luchtvaartmaatschappij de Wet’s ownership caps verwijdert een aanzienlijke belemmering voor de consolidatie die uniek zijn voor Qantas was.

“De beslissing is gemaakt om een ​​nieuwe holdingstructuur en rechtspersoon voor Qantas International te creëren. De nieuwe structuur verhoogt de mogelijkheden voor toekomstige buitenlandse investeringen, en creëert op lange termijn mogelijkheden voor Qantas International deel te nemen aan het partnerschap en consolidatie mogelijkheden,” zei hij.

Joyce benadrukte dat de verhuizing naar het creëren van nieuwe holding zou geen invloed op de dag-tot-dag beheer van de luchtvaartmaatschappij.

Op 30 juni, de groep liquiditeit van de onderneming was AU $ 3600000000, bestaande uit AU $ 3000000000 in contanten, met een operationele kasstroom van AU $ 1100000000. Het bedrijf was de netto vrije cashflow neutraal in FY14.

Star Trek: Negen manieren om onze wetenschap ligt dicht bij de science-fiction

Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociale commentaar

Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte

De beste tech uitvindingen van alle tijden dat geavanceerde beschaving