Minimaliseren van risico’s voor zorgen dat je een succesvolle inbedrijfstelling is

Als ondernemer betekent dat een ritselaar! Sterker nog, met de mate van concurrentie in de startup wereld van vandaag, iedere startup is onderworpen aan heel wat risico’s.

Vanaf het moment dat een business plan is gedacht om de tijd die u financiering ontvangen, elke duim van de reis van een startup is vol risico’s en de enige idee van een ondernemer is om deze risico’s te minimaliseren. In feite zijn veel investeerders praten over het verminderen van hun risico’s de hele tijd. En dit zal doorgaan totdat het bedrijf begint het genereren van inkomsten, en daarbuiten.

Dus wat zijn enkele van de dingen die een succesvolle startup zou doen als het gaat om het verminderen van risico’s. Ik neem een ​​kijkje bij enkele van deze aspecten die zouden kunnen helpen de risico’s voor de opstart van je minimaliseren en de business meer succes.

Een van de belangrijkste factoren van het verminderen van risico’s voor de opstart van je is om te investeren in het juiste team en ervoor te zorgen dat ze de stok met u voor een lange tijd. Ik bedoel, het is één ding om een ​​goede talent te verwerven, maar het is een ander om ze te behouden. Personeelsverloop kwetst startups meer dan je denkt. Gewoon een groot leider is niet genoeg, met een grotere leiders om je team te beheren is nog belangrijker.

Een ander belangrijk aspect is om te beseffen hoeveel concurrentie je hebt en wat zijn uw kansen in opkomende tegen een dergelijke concurrentie.

Probeer om te analyseren in detail uit hoe de competitie gaat over het realiseren van de dezelfde kans u nastreeft. Heeft het een onbenut potentieel dat niet wordt onderzocht? Hoe kun je dan beter uw concurrentie? Dat is iets wat je zou willen concentreren op en dienovereenkomstig te promoten. Op deze manier heb je een betere kans hebben op het aanboren van hetzelfde klantenbestand, maar het verstrekken van hen iets meer relevant en goed, net dat ietsje meer.

Analyseer de markt je speelt in en wat zou het beste van dienst. Er is altijd weinig risico wanneer het probleem is een goed gedefinieerd is en, als er genoeg mensen met dezelfde soort problemen. Immers, hoe meer mensen willen het probleem opgelost, hoe groter de kans van het gebruikte product.

Zelfs als het een niche-markt, zult u zeker de mensen die zullen kopen of downloaden van uw product of dienst als het probleem is goed gedefinieerd. Neem bijvoorbeeld de mIndicator applicatie. Zeer weinig offers waren beschikbaar voor pendelaars Mumbai op informatie van de dienstregelingen voor trein en bus aankomsttijden, films, enz. Krijgen Deze applicatie is zeer geschikt voor de problemen van een specifieke doelgroep, aangezien zij de informatie die mensen vroegen en daardoor tot een minimum beperkt zijn risico op falen.

Bovendien, als je op zoek bent om externe financiering te krijgen, zijn er bepaalde verticals dat beleggers zouden shun vanwege de hoge risico’s en mislukkingen. Dus doe je huiswerk als het gaat om het beoordelen van de risico’s die samenhangen met de markt van uw product is gericht. Natuurlijk, zou men kunnen zeggen foodservice, retail, sociale netwerken, e-commerce, etc, kan een hoge uitval of niet. Je moet de risico’s op basis van uw plan en marktonderzoek te evalueren.

Niets werkt het beste dan tractie. Het krijgen van grip betekent ook het krijgen van de prijs van uw producten recht. Natuurlijk, als je begint, het freemium model het beste werkt. Het weggeven van product trials voor gratis is zeker een goed idee om meer grip te krijgen op het gebied van het kweken van je user base.

Toch zou je uiteindelijk nodig hebt om een ​​verdienmodel dat de prijsstelling gaat om u te helpen bouwen inkomstenstromen te creëren. Het verzekeren van de dienst van uw product biedt helpt een probleem op te lossen en is echt behulpzaam is niet genoeg. Mensen zullen kieskeurig, vooral in markten zoals India. Dus je moet een beetje onderzoek te doen, neem een ​​paar onderzoeken indien nodig, en proberen om de juiste prijsstelling te krijgen.

Een van de dingen die je nodig hebt om te analyseren als ondernemer is hoe uw bedrijf zal materialiseren. Het is belangrijk dat je je realiseert dat de duurzaamheid ervan zal afhangen van het waarborgen van de zakelijke doelstellingen zijn realistisch en de manier waarop men gaat over beleggen middelen om die doelen te bereiken.

Bij het schetsen van een business plan, ervoor zorgen dat u een stap te gaan in een tijd en proberen zo realistisch mogelijk te zijn. Hoewel het een goed idee om een ​​driejarig business plan te trekken, moet u weten de marktomstandigheden in de huidige economie is altijd dynamisch en onzeker. Neem een ​​richtsnoer van Amazon’s Jeff Bezos, die zegt dat hij niet beschikt over de lange termijn doelen. Probeer het een stap op een tijd bij te houden en te ontwikkelen op korte termijn business plannen met realistische doelen. Dit zou moeten helpen je beter concentreren.

Start-Ups, Deakin Uni, Ytek kick off machine learning algoritme onderzoek voor de simulatie opleiding; E-commerce; Flipkart en Paytm worden direct rivalen, het instellen van het podium voor de e-commerce strijd; Start-Ups,? Waarom de Chinese India’s Hike bode in een getransformeerd ? eenhoorn en wat WhatsApp kunnen leren, e-commerce; Uber lijdt $ 1.2b halfjaar verlies: Aangeven

Cash flow management is altijd de meest gesproken over risico’s als het gaat om kleine bedrijven en startups. Dit is iets dat altijd mis voor mislukte startups gaat. Een heleboel keer, een hoger risico is afkomstig van een slechte cash flow management vraagstukken en de druk is nog intenser waar sprake is van venture capital financiering betrokken.

Het jongleren met geld en middelen wordt dus een zeer belangrijk aspect van het beheren van een startup, vooral tijdens de vroege stadia. Voorkom deze problemen door het maken van een back-up plan en het houden van opzij ten minste zes maanden van de operationele kosten in de reserve. Probeer te achterhalen waar en welke kosten je kunt knippen: wat zijn de belangrijkste dingen en wat kan worden gecategoriseerd als secundaire behoeften.

Zorg er ook voor u niet alleen afhankelijk van een belangrijke klant als het gaat om het genereren van inkomsten.

Dit is iets waar veel tech startups, met name het verstrekken van IT-oplossingen, hoeft niet te worstelen met. De meeste van deze startup oprichters zijn afgestemd op de risico’s technologie kan brengen en zijn zich ook bewust van de manier waarop deze risico’s kunnen worden geminimaliseerd door het aannemen van instrumenten die niet veel doen kosten en toch de klus te klaren.

Teamleiding

Analyseer concurrerende risico

Analyseer het marktrisico

Natuurlijk hebben we allemaal wel eens gehoord van het gebruik van open source, cloud computing en diverse dergelijke kosteneffectieve en efficiënte technologieën. Dus terwijl u kunt, probeer en gebruik maken van deze opties in uw voordeel.

Dit waren slechts enkele punten die ik denk dat zou kunnen helpen ondernemers minimaliseren van de risico’s voor hun startups en helpen bij het succesvol zaken te bouwen. Het is zeker geen uitputtende lijst, en ik weet zeker dat er genoeg andere aspecten die kunnen leiden tot het falen van een bedrijf, maar kan worden vermeden met doordachte management.

Ik wuld horen graag van u en vinden wat andere aspecten die je denkt dat kan worden toegevoegd aan de bovenstaande punten. Laat me weten wat je denkt.

Deakin Uni, Ytek kick off machine learning algoritme onderzoek voor de simulatie training

Flipkart en Paytm worden direct rivalen, het instellen van het podium voor de e-commerce battle

Waarom de Chinese India’s Hike boodschapper hebben omgevormd tot een eenhoorn en wat WhatsApp kunnen leren

? Uber lijdt $ 1.2b halfjaar verlies: Aangeven

Haal uw prijzen rechts

Realistische doelen en business plan

Omdat het geld bewust is altijd een goede zaak

Manage IT effectief