Lib Dems uitdaging ‘snooper’s charter’ van de vorderingen bill ‘moet aanzienlijk worden herschreven’

De zogenaamde ‘snooper’s charter’ is uitgevoerd in ernstige problemen, met een parlementaire commissie noemde het ‘overkill’ en aandringen belangrijke wijzigingen, en vice-premier Nick Clegg ook pleiten voor een fundamentele herbezinning.

Veiligheid; Witte Huis benoemt eerste Federal Chief Information Security Officer, veiligheid, Pentagon bekritiseerd voor cyber-rampenbestrijding door de overheid waakhond, veiligheid, Chrome etikettering HTTP-verbindingen beginnen als niet-veilige, veiligheid, de Hyperledger Project groeit als gangbusters

de website werpt een blik op het Handvest ‘Snoopers’ ‘en wat bedrijven nodig hebben om te weten over de wetgeving die stelt voor om de autoriteiten toegang te geven tot gegevens over online communicatie in het Verenigd Koninkrijk

De communicatiegegevens Bill, voorgelegd aan het Britse parlement in juni, zou de Minister van Binnenlandse Zaken de bevoegdheid om gegevens over de communicatie van een persoon te eisen, of het nu via mobiele telefoons, e-mail, Facebook of een andere service – het wetsvoorstel verwijst vermoedelijk alleen betrekking op gegevens die kan worden geleverd door ISP’s en andere telecom operators, maar de formulering van het wetsvoorstel nog; rekening houdt met de postdiensten.

Het wetsvoorstel pleit voor gegevens over de communicatie te worden geserveerd – timing, waarmee contact wie en andere details – in plaats van de inhoud van de communicatie zelf. Echter, het onmiddellijk liep in, de oppositie, van de burgerlijke vrijheden groepen, ISP’s, parlementsleden en het; Information Commissioner.

Nu is de oppositie nog steeds groter is. In haar verslag op dinsdag, stellen een gezamenlijke commissie tot onderzoek van de factuur zei dat zijn omvang nodig vernauwing, omdat de versie voorgesteld door de regering te zetten zou de Minister van Binnenlandse Zaken “carte blanche” om alle gegevens ze wil, bestelt met geen zinvolle garanties geven.

“Er moet een aantal belangrijke herschrijven van het wetsvoorstel zijn voordat het voor het Parlement wordt gebracht als we het gevoel dat er een zaak voor wetgeving, maar alleen als het slaat een beter evenwicht tussen de behoeften van de rechtshandhaving en andere instanties en het recht op privacy “, zei commissievoorzitter Lord Blencathra.

Er is een prima, maar cruciale lijn tussen waardoor onze politie en veiligheidsdiensten toegang tot de informatie die ze nodig hebben om het land te beschermen en waardoor onze burgers over hun dagelijkse werkzaamheden te gaan zonder angst, echter onterecht, dat de staat is het toezicht op hun elke beweging .

De vice-premier gereageerd op het rapport door te zeggen dat de coalitieregering “moet een fundamentele herbezinning over deze wetgeving”.

We kunnen niet doorgaan met dit wetsvoorstel en we hebben om terug te gaan naar de tekentafel, “zei Clegg.” We moeten goed nadenken over de kritiek die de commissie hebben gemaakt, terwijl ook het overleg op veel grotere schaal met het bedrijfsleven en andere geïnteresseerde groepen.

De commissie grootste probleem met de factuur (PDF) was de formulering van de eerste clausule, die het mogelijk maken de Minister van Binnenlandse Zaken om eventuele communicatiegegevens vorderen. De tweede clausule voegt zogenaamd waarborgen, maar in werkelijkheid is alleen de Minister van Binnenlandse Zaken om te overleggen met de toezichthouders voor het bestellen van de overgave van data – het maakt niet iedereen de kracht om haar te stoppen geven.

Hier heeft de commissie zei dat de Minister van Binnenlandse Zaken moet de parlementaire goedkeuring voor elk bestellingen ze uitgeeft nodig.

“Er is een gegronde vrees bestaat dat deze wetgeving aanzienlijk meer dan de huidige ramingen zal kosten” – Verslag

Dit was echter niet de enige klacht. Voor een ding, de commissie felle kritiek op de methodologie achter rechtvaardiging het wetsvoorstel: dat 25 procent van de communicatiegegevens die door de onderzoekers is momenteel niet beschikbaar, als gevolg van nieuwe technologie.

Wij zijn van sterke mening dat de 25 procent data kloof is een nutteloos en mogelijk misleidend cijfer, “lees het rapport.” Er is geen 25 procent afbraak in de totale hoeveelheid van communicatiegegevens beschikbaar zijn geweest, in feite precies het tegenovergestelde .

Technologische vooruitgang en massa-opname van internet diensten sinds RIPA werd aangenomen in 2000, met inbegrip van social networking sites, betekent dat er sprake is geweest, en zal blijven worden, een enorme toename van het totale bedrag van communicatiegegevens die wordt gegenereerd en is potentieel beschikbaar overheidsinstanties.

De commissie heeft ook gelegd in de kostprijsberekening van de overheid voor de regeling. De schatting van £ 1,8 miljard meer dan 10 jaar was “niet robuust”, zei hij, omdat het “bereid zonder overleg met de telecommunicatie-industrie waarop zij grotendeels afhankelijk zijn, en ze projecteren forward 10 jaar naar een tijd waarin de communicatie-landschap kan zijn heel anders”.

“Gezien de opeenvolgende regeringen ‘slechte staat van het brengen van IT-projecten in de begroting en het algemene gebrek aan details over hoe de bevoegdheden op grond van het wetsvoorstel zal worden gebruikt, is er een gegronde vrees bestaat dat deze wetgeving aanzienlijk meer dan de huidige ramingen zal kosten,” de commissie opgemerkt.

iPads kan een gemeenschappelijk deel van de meeste organisaties de IT-infrastructuur. Maar voor de Britse regering, de Apple tablet blijft stevig buiten de mainstream.

De commissie zei ook een herziene wetsvoorstel moet strakker definities van vormen van communicatie gegevens, evenals van de ‘content’ die niet kan worden aangevraagd. Voorts riep de strengere beperkingen die de overheid toegang tot de gegevens zou moeten hebben.

Echter, sommige burgerlijke vrijheden activisten ontevreden met de aanvaarding van de algemene rechtvaardiging het wetsvoorstel van de commissie.

De invloedrijke parlementaire commissie beschrijft ministerie van Binnenlandse Zaken bewijsmateriaal in tal van plaatsen als ‘misleidend’ of ‘fantasievolle en misleidend’, maar haar verslag aanvaardt ongeteste de motiverende gedachte dat de surveillance we al hebben is niet te veel, en niet genoeg, “NO2ID zei in een statement. “Grote delen aan te moedigen de uitbreiding van de data-sharing.

De kern van het wetsvoorstel is een voorstel om de toegang tot meer informatie over de communicatie en internet ieders maken gebruik gemakkelijker voor een enorm scala aan officiële doeleinden. Door spy-apparatuur in elke belangrijke communicatie lus, begeleid niet door een rechter, maar bij geheime software, de ambitie is om in staat zijn om een ​​dossier te verzamelen over elke burger en zijn contacten met een druk op een knop.

kritieken

Witte Huis benoemt eerste Federal Chief Information Security Officer

Pentagon bekritiseerd voor cyber-rampenbestrijding door de overheid waakhond

Chrome etikettering HTTP-verbindingen als niet-beveiligde start

De Hyperledger Project groeit als gangbusters